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 INTERPRETATION SUMMARY 
 
 

 

IRC section R102.7.1 requires that repair work to any structure shall conform to that 

required for a new structure.  It is the interpretation of this department that when a 

basement wall is replaced, the replacement will trigger the egress opening requirements 

in section R301.1 as required for new construction under the following conditions: 

 

1. When the wall being replaced is part of a room defined as a bedroom by ADM-

6.0106.1.1 and there are no other compliant openings in the room. 

2. When the basement contains any finished habitable space as defined by section 

R202 and there are no other compliant openings in the basement, unless the wall 

replacement would be confined to a mechanical room, utility room or bathroom.  

3. When there is no finished habitable space in the basement but the wall being 

replaced is part of a dwelling constructed after February 1989, the date when the 

egress opening requirements were adopted by the City, and there are no other 

complying openings in the basement. 

 

In most cases, in order to determine whether an egress opening will be required, a floor 

plan of the basement that identifies rooms and any other egress openings will need to 

be submitted with the building permit application.  

 

 

 

 

 

 

 


